11 czerwca 2014

Gołąbki z młodej kapustki w sosie pomidorowym;*



Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... a jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-)






Składniki:
  • 1 główka kapusty białej
  • 250g  mielonego mięsa
  • ok 250g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula do farszu
  • 1 cebula do sosu
  • olej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek
Na sos:
  • bulion 
  • ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy)
  • łyżka mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 18% 
  • cukier – szczypta
  • sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie brytfanki bądź naczynia w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.












Kto lubi gołąbeczki?:*

4 komentarze:

  1. No i narobiłaś mi smaku :D
    Uwielbiam gołąbki, niestety tylko jeść :P
    Chyba się zmuszę - w sobotę zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku uwielbiam gołąbki. Niestety moja mama nie robi tak dobrych jak babcia :D

    http://martusiadlawszystkich.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz robiłam je z miesiąc temu i się zakochałam ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam jedynie jarskie gołąbki, bo nie ma to jak być vege :)
    Pozdrawiam :) adaszwarc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń